Nyheter

Historia

Badmintonklubben startade 1966 som en sektion i Skäldervikens IF (SIF) av några norrlänningar från SJ Skolan med Gösta Löfstedt i spetsen. Det första året höll träningarna till i gymnastiksalen på Skäldervikens skola (idag kallad Errarps skola). Då var det enbart seniorer som tränade. Men där fanns bara en bana i gymnastiksalen och där var mycket lågt i tak. De kommande åren flyttades därför träningen till (den nu gamla delen av) Lingvallen med 3st banor (idag hållergymnasterna till där). Det tävlades både i lokala seriespel (Nordvästra Serien) och i nationella lag. Spelare och tränare från början var bland annat Thorsten Nilsson och Sten Höglund. Lingvallen som byggdes på 50-talet hade ingen värme och när klubben började använda hallen på vintrarna blev det riktigt kallt. Först till julen 1969 installerades där en värmepanna för 8000 kr.

Efter att ha spelat i klubben sedan 1968 så startade Bruno Andersson tillsammans med dansken Anker Bajlum 1970 den ungdomsverksamhet som fortfarande är aktiv idag. Klubbens första klassningstävling spelades 1971, den kallades Lergöksträffen och arrangeras årligen än idag. 1973 hölls det seriespel i den lilla hallen och den 10:e januari samma år var klubben värd för seniorlandskampen mellan Västtyskland och Sverige. Detta skedde i Ängelholms Idrottshall och över 400 åskådare var på plats. Det blev 5-2 till Sverige. 1973 var också det året som Gilleleje Badmintonklubb via Svenska Badmintonförbundet sökte kontakt med en svensk klubb för vänskapsmatcher

Eftersom ungdomsverksamheten ökade och spelarna blev många så bussades spelare ut till Strövelstorps idrottshall från 1974 och fram till 1977. Då började klubben använda Rantzowshallen i Hjärnarp med sina 5 banor som komplement till Lingvallens 3 banor. 1977 bröt badminton-sektionen sig fri från Skäldervikens IF och den fristående föreningen Skäldervikens BMK grundades. Samma år startades också tankarna om en egen dedikerad badmintonhall i Ängelholm. Detta blev aldrig av pga flera faktorer, framförallt ekonomiska.

1980 renoverades Lingvallen för 400000 kr och fick bättre isolering, nytt golv, nya duschar etc. På 80-talet dämpades intresset för badminton i Sverige och påverkade också klubben som fick färre medlemmar. Ett uppsving kom i början på 90-talet mycket tack vare Kenth Scotte som tränare och eldsjäl i klubben. 1990 byggdes Lingvallen ut med 10 banor. Då fick klubben också sin nuvarande klubblokal som tidigare låg i en källare någonstans i Skälderviken och vi slutade hålla till i Rantzowshallen.

Kenth Scotte drev vidare ungdomsverksamheten och flera nya medlemmar strömmade till föreningen och med ett antal duktiga medarbetare tagit föreningen in på 2000-talet.

Var finns vi?

Vi har vår primära verksamhet som är ute på Lingvallen (Lingv.19), Skälderviken, Ängelholm.

Sponsorer